Sådan laver du en SDG-blanket
Mange myndigheder har blanketter, der er en del af Single Digital Gateway-ordningen, og derfor skal disse leve op til en række krav. Blanketmotoren leverer de tekniske forudsætninger for, at din myndighed kan leve op til SDG’s krav til selvbetjeningsløsninger. Du skal dog være opmærksom på, at det stadig er din myndigheds ansvar at sørge for at I overholder kravene og efterlever forordningen. Du kan læse mere om SDG-kravene hos DIGST. I denne guide kan du se, hvad du skal gøre for at leve op til SDG-kravene.
Sådan bruger du guiden
SDG-forordningen indebærer en forpligtigelse om, at borgere og virksomheder (EU-brugere) har samme adgang til danske offentlige, digitale selvbetjeningsløsninger, på samme vilkår som danskere, og at de kan benytte sig af deres nationale eID til at gennemføre disse. Forpligtigelsen om adgang til danske offentlige selvbetjeningsløsninger for EU-brugere stiller en række krav til myndighedernes online procedurers funktionalitet og service. I guiden gennemgår vi de relevante krav, og fortæller, hvordan hvert enkelt krav overholdes i Blanketmotoren. Hvis du følger denne guide, kan du nemt lave en blanket, der lever op til SDG-kravene til en selvbetjeningsløsning. . Du kan bruge tjeklisten til at får overblik over, om du overholder de SDG-krav, der er relevante for din myndigheds blanket.
Tjekliste: Opfyld alle SDG-krav
Krav: Grænseoverskridende brugere skal kunne identificeres elektronisk
Det skal være muligt, at brugere kan identificeres elektronisk, så de kan indsende oplysninger og dokumentation.
Artikel 6, Krav 2.a) identifikationen af brugere, indgivelsen af oplysninger og dokumentation, undertegnelse og endelig indsendelse i det hele kan gennemføres elektronisk på afstand via en tjenestekanal, der giver brugerne mulighed for at opfylde kravene i forbindelse med proceduren på en brugervenlig og struktureret måde
Artikel 13, krav 2.c) grænseoverskridende brugere er i stand til at identificere og autentificere sig selv, underskrive eller forsegle dokumenter elektronisk, jf. forordning (EU) nr. 910/2014, i alle tilfælde, hvor dette også er muligt for ikkegrænseover-skridende brugere.
Sådan opfylder du kravet: Publicer til login med eID
Blanketmotoren er integreret med eIDAS, der gør det muligt for brugere fra andre EU-lande at anvende deres lokale elektroniske ID, når de skal logge ind i en dansk myndigheds selvbetjeningsløsning. For at gøre dette muligt og dermed leve op til kravet, skal du publicere din løsning korrekt.
Når du publicerer, skal du vælge hvilken type login, der skal anvendes på blanketten. Mulighederne er:
MitID/NemID: Brugeren skal logge ind i via NemLog-in
Public: Brugeren skal IKKE logge ind
eID (private): Brugeren skal logge ind med privat eIDAS
eID (business): Brugerne skal logge ind med virksomheds eIDAS
Du skal vælge eID (private) her.
OBS: dele af kravene kan endnu ikke opfyldes
I kravene ovenfor indgår det også, at brugerne skal kunne forsegle og underskrive elektronisk. Dette er endnu ikke teknisk muligt. Når det bliver muligt, vil Blanketmotoren naturligvis udvikle de nødvendige komponenter, så SDG-løsninger kan blive fuldt compliant også på disse punkter.
Fsva. artikel 13, 2.c er det for nuværende vurderet uhensigtsmæssigt for ERST at foretage en tilpasning af Blanketmotoren ift. muligheden for elektronisk underskrift og forsegling af dokumenter med udenlandsk eID, henset de kommende tekniske leverancer fra DIGST i form af en signeringskomponent, som vil kunne løse dette. ERST afventer derfor den næstkommende opdatering af NemLog-in som vil muliggøre, at EU-brugere vil kunne anvende benævnte signeringskomponent via NemLog-in til at foretage deres underskrift, medsignering og forsegling af dokumenter og dermed gennemføre danske selvbetjeningsløsninger, hvor det påkræves at underskrive elektronisk med eID. Forventningen er, at signeringskomponentet først vil være klar til at tage i brug primo 2026.
Krav: Grænseoverskridende brugere skal modtage elektronisk kvittering
Brugerne skal have en automatisk kvittering for modtagelsen, medmindre resultatet af proceduren leveres straks. Brugere skal have en elektronisk meddelelse om afslutning af proceduren.
Artikel 6, krav 2.b) brugere får en automatisk kvittering for modtagelsen, medmindre resultatet af proceduren leveres straks.
Artikel 6, krav 2.d) brugere får en elektronisk meddelelse om afslutning af proceduren.
Sådan opfylder du kravet: vis kvitteringsside og send automatisk kvittering
For at leve op til dette krav, skal du sikre dig, at brugeren får tilsendt en kvittering efter indsendelse. Da grænseoverskridende brugere oftest ikke har adgang til Digital Post, er det vigtigt, at kvittering sendes via e-mail.
For at sikre dette, skal du gå ind under Receipt settings: Her kan du vælge, hvorvidt anmelder foruden kvitteringen på skærmen skal have tilsendt kvitteringen som besked. Her skal du vælge følgende:
Automatic e-mail. Når du vælger denne mulighed, indsættes et e-mail felt i blanketten, som anmelder skal udfylde og hvortil Blanketmotoren vil sende kvittering efterfølgende.
Udover den tilsendte kvittering, får alle brugere automatisk vist kvitteringssiden efter indsendelse. Du kan selv styre, hvad både kvittering og kvitteringsside skal indeholde. Læs mere om, hvordan du styrer indholdet på kvitteringssiden her.
Du kan læse mere om kvitteringer helt generelt her.
Krav: Grænseoverskridende brugere kan få adgang til at gennemføre proceduren på et af unionens officielle sprog
Brugerne skal kunne tilgå blanketterne på mindst et af unionens officielle sprog.
Artikel 13, krav 2.a) brugerne kan få adgang til vejledningen i at gennemføre proceduren på et af Unionens officielle sprog, der forstås bredt af det størst mulige antal grænseoverskridende brugere, i overensstemmelse med artikel 12.
Sådan opfylder du kravet: Lav en version af blanketten på engelsk
I Blanketmotoren, er der rig mulighed for at sprogversionere jeres blanketter, hvor I kan tilføje og fjerne sprog. Hvis du laver en engelsksproget version af din myndigheds blanket, så opfylder du kravet. Har du behov for at lave blanketten på et andet sprog, understøtter Blanketmotoren pt. følgende EU-sprog: dansk, engelsk, tysk og polsk.
Tilføjer I flere sprog, kan I herefter vedligeholde tekster på alle de valgte sprog, inkl. labels, hints og fejlbeskeder.
Når I bruger sprogversionering i blanketterne, så vær opmærksom på, at der også åbnes op for at lave sprogversionerede kvitteringstekster inde under kvitteringer.
Læs mere om sprogversionering.
Husk at lægge din publicerede blanket på Business in Denmark eller Life in Denmark, alt efter, hvor det er relevant.
Krav: Grænseoverskridende brugere kan indsende de krævede oplysninger
Det skal være muligt for brugerne at indsende de krævede oplysninger, også selvom de har en anden struktur end samme oplysninger her i Danmark. Et eksempel kan være telefonnummer, som i Danmark har 8 cifre, men har et andet antal cifre i andre EU-lande.
Artikel 13, krav 2.b) grænseoverskridende brugere er i stand til at indsende de krævede oplysninger, herunder hvis disse oplysningers struktur adskiller sig fra lignende oplysninger i den pågældende medlemsstat.
Sådan opfylder du kravet: Tillad at brugerne kan indtaste oplysninger med anden struktur
Når du bygger din SDG-blanket, skal du sørge for, at det er muligt at indtaste oplysninger, som har anden struktur og format end vi anvender i Danmark. Det kan være telefonnumre med et andet antal cifre, udenlandske adresser, danske adresser indtastet med udenlandsk tastatur eller andet. Du kan styre, hvad der indtastes i felterne ved brug af validering, som du kan læse mere om her.
Krav: Grænseoverskridende brugere kan vedhæfte dokumentation
Brugerne skal kunne vedhæfte påkrævet dokumentation elektronisk.
Artikel 13, krav 2.d) grænseoverskridende brugere er i stand til at dokumentere overholdelse af gældende krav og modtage resultatet af procedurerne i elektronisk format i alle tilfælde, hvor dette også er muligt for ikkegrænseoverskridende brugere.
Sådan opfylder du kravet: Sørg for at brugerne kan vedhæfte dokumentation, hvis nødvendigt
Det skal være muligt at vedhæfte de nødvendige dokumenter i blanketten. Du styrer hvilke filer, der kan vedhæftes med allowed file types, som du kan læse mere om her.
Krav: Hvis der kræves betaling, skal grænseoverskridende brugere kunne betale
Hvis der i blanketten kræves betaling, skal det være muligt for brugere at betale, selv om de ikke bor i Danmark.
Sådan opfylder du kravet: Betalingskomponenten i Blanketmotoren kan bruges af grænseoverskridende brugere
Betalingskomponenten, der anvendes i Blanketmotoren kan anvendes af grænseoverskridende brugere. Anvender du dette, kan du opfylde kravet. Hvis du ikke allerede anvender betalingskomponenten, kan du læse mere om, hvordan du kommer i gang her.
Artikel 13, krav 2.e) hvis gennemførelsen af en procedure kræver en betaling, er brugerne i stand til at betale eventuelle gebyrer online via bredt tilgængelige grænseoverskridende betalingstjenester uden forskelsbehandling på grundlag af, hvor betalingstjenesteudbyderen er hjemmehørende, hvor betalingsinstrumentet er udstedt, eller hvor betalingskontoen er placeret i Unionen.
Krav: Resultatet af proceduren leveres elektronisk
Grænseoverskridende brugere skal kunne modtage afgørelser elektronisk.
Sådan opfylder du kravet: Sørg for at indhente e-mailadresse, hvis brugeren ikke anvender Digital Post
Et mindretal af grænseoverskridende brugere har adgang til Digital Post. Sørg for at bede om e-mailadresse, så din myndighed kan sende eventuelle afgørelser af proceduren til brugeren. Det kan du gøre ved at have et felt i din blanket, hvor brugeren kan indtaste sin e-mailadresse.
Artikel 6, krav 2.c) resultatet af proceduren leveres elektronisk eller, hvis dette er nødvendigt for at overholde gældende EU-ret eller national ret, leveres fysisk.
Publicer din blanket på den relevante side
Når du har lavet din SDG-blanket, skal du huske at publicere den på den relevante side. Det er Business in Denmark for virksomhedsrettede løsninger eller Life in Denmark for borgerrettede løsninger, som du skal publicere på.