Controls
Controls er en fællesbetegnelse for alle de forskellige felttyper du kan indsætte i en blanket som enten præsenterer brugeren for indhold eller giver brugeren mulighed for at indtaste data.
De forskellige indholdstyper har alle deres egne funktioner og udseende, men der er også en række fællestræk. Holder du over et felt, får du adgang til følgende funktioner.
Kors med pile: Giver mulighed for at flytte rundt på felter med drag’n’drop.
Tandhjul: Åbner feltets Control Settings, hvor du kan justere en lang række forskellige funktionaliteter
Minus ikon: Sletter det valgte felt.
Indholdstyper:
Control Settings
Funktionaliteten under Control Settings er blandt de mest centrale ift. at indlejre logik i blanketten og ikke bare være en statisk PDF-formular.
Basic Settings
På fanen Basic Settings findes en række fælles opsætninger og en række indstillinger, som hører til de enkelte felttyper:
Control Name: Bruges til at give feltet et sigende navn til bl.a. XML’en, men også til at gøre formler nemmere at læse med navne der giver kontekst, eksempelvis “$har-eksport-til-uk = ‘ja’” i stedet for “$control-172 = ‘ja’”.
Custom CSS classes: Bruges til at skræddersy udseendet af enkelte felter, hvor der er adgang til en række forskellige CSS-klasser beskrevet under Tilgængelige CSS-klasser.
Control Appearance: De forskellige felttyper har som regel lidt forskellige udgaver af samme felt, som kan justeres her. Hvilke valgmuligheder, der er til rådighed afhænger af felttypen. Bemærk: Orbeon tilføjer løbende nye variationer, og vi når ikke at teste dem alle sammen, så husk at test selv, hvis du bruger de funktionaliteter.
Du bør altid stræbe efter at give dine felter mere sigende navne, så det er nemmere for både dig og andre senere at finde rundt i formler og blankettens struktur.
Validations and Alerts
På fanen Validations and Alerts findes en række muligheder for at opsætte valideringsregler og tilhørende fejlbeskeder på feltniveau.
Required: Her kan du angive om feltet skal udfyldes eller ej eller hvorvidt at det skal afgøres af data fra andre felter ved at bruge “Formula” muligheden. Bemærk at felter kun kan være obligatoriske, når de er synlige for brugeren. Du behøver derfor ikke bruge formler, hvis feltet skal være obligatorisk præcis når det er synligt.
Data type: Her kan du ændre data typen for et felt, eksempelvis fra et tekstfelt til et talfelt. Feltet vil ofte være født med den korrekte værdi, og du bør derfor være sikker i din sag, hvis du ændrer på dette. Justering af datatyper for et felt bruges som regel til at data opfører sig mere naturligt i formler fx ved at bruge tal i simple regneoperationer.
Formula: Her kan du tilføje vilkårligt mange valideringer på feltet for at sikre, at brugeren så vidt muligt ikke kan udfylde feltet forkert. Du kan finde inspiration til valideringsregler for forskellige felttyper på XPath og logik i blanketter.
For alle valideringstyper gælder, at de fødes med en generisk og global fejlbesked, men at denne altid kan overskrives med en kontekstnær fejlbesked, som fortæller brugeren hvad de skal gøre anderledes for at få lov at indsende blanketten.
Formulas
Fanen Formulas indeholder fire forskellige funktionaliteter, som er med til at styre opførslen af et felt og hvor der ofte vil blive brugt XPath og logik i blanketter.
Calculated value: Bruges til at gøre feltets værdi afhængigt af værdier i andre formler. Det kunne eksempelvis være en sum af to tal, være et navn der afhænger af et tidligere valg eller noget helt tredje. Calculated value er et dynamisk felt, der hele tiden ajourfører sig når andre værdier i blanketten ændrer sig.
Initial value: Bruges til at sætte en startværdi for et felt, enten en værdi som kan ændres af brugeren senere eller en statisk værdi som eksempelvis CVR-nummeret fra brugerens login. I modsætning til Calculated Value, bliver Initiale Value ikke genberegnet og skal derfor have adgang til alt relevant information når blanketten åbnes første gang.
Visibility: Bruges til at styre om et felt er synligt eller ej. For blanketter, der skal ændrer sig baseret på brugerens indtastede data, så giver Formulas et stærkt værktøj, hvor der kan indsættes XPath-formler til at styre feltets synlighed. Bemærk: Hvis der er indtastet data i et felt, der sidenhen skjules, så bibeholder feltet den indtastede værdi, og hvis det ikke er ønsket, så skal du i Calculated Value sørge for at rydde værdien af feltet igen.
Read-only: Bruges til at styre om et felt skal være skrivebeskyttet eller ej. Her kan der ligeledes bruges formler, hvis reglen skal være dynamisk. Det kunne eksempelvis være ved CVR-opslag, hvor et e-mail felt låses, hvis data findes i CVR-registret, men ellers kan udfyldes af anmelder.
Label / Hint / Help Message
På de tre sidste faner styres de synlige tekster for feltet, hvor label og hint også kan redigeres ude fra lærredet.
Hver af de tre tekster kan laves som simpel tekst eller formateret tekst via HTML, og der kan ligeledes anvendes Template parametre til at gøre teksterne dynamiske.