Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Denne gruppe af controls giver anmelderen mulighed for at vælge en til flere værdier ud fra et fast defineret udfaldsrum, og er nogle af de stærkeste typer af felter ift. at sikre en høj datakvalitet, da du som blanketdesigner har fuld kontrol over, hvad anmelder kan vælge i mellem og ikke tillader fritekst.

Static Dropdown

En helt standard dropdown, hvor anmelder kan vælge én værdi blandt de opsatte muligheder. Ved mange muligheder kan feltet tilføjes en søgefunktionalitet for at lette brugeroplevelsen

De mulige valgmuligheder findes ved at trykke på “Edit Choices” i højre side af feltet

Her kan du tilføje, fjerne og ændre rækkefølge på de forskellige valgmuligheder, hvor Label er den tekst som anmelder ser og Value er den værdi feltet får i den tilhørende XML. Bemærk: Du kan ikke have to ens værdier i kolonnen Value

Ligesom for navne på sektioner og felter, så bør du give valgmulighederne værdier, der er sigende således, at formler er nemmere at læse og du ikke behøver at huske, hvilke valgmuligheder der hører til eksempelvis værdien '9'

Alternativt kan valgmulighederne komme fra en HTTP Service/Action som beskrevet her Integrationer

Dynamic dropdown

Den dynamiske dropdown giver mulighed for at koble en dropdown direkte op på en webservice og hente valgmuligheder dynamisk derfra, eksempelvis adressefremsøgning. Disse webservices kan enten være nogen i Blanketmotoren, nogle åbne API’er som eksempelvis DAWA eller jeres egne webservices.

Opsætningen består af en række forskellige valgmuligheder, og du kan finde forskellige eksempler i Blanketdesignerens sandkasse:

  • With Search: Her kan du markere om der skal være søgning i dropdownen eller ej. Med den dynamiske dropdown vil denne næsten altid være relevant

  • Service performs search: Her kan du vælge om der løbende skal lave nye kald til webservicen, hver gang der skrives i søgefeltet eller om listen af valgmuligheder skal være statisk. Ved landelisten ovenfor kan man med fordel have den uden søgning, mens en adressesøgning er mere oplagt at sige ja til.

  • Service supports paging: For store lister der kan påvirke blankettens performance negativt, så kan det være interessant at kigge på at tilbyde paginering i webservicen. Det er eksempelvis tilfældet i flere af DAWA’s webservices og du kan se et eksempel i Blanketdesignerens sandkasse for ejerlav og matrikler.

  • Ressource URL: Her angives stien til den webservice som leverer valgmuligheder til dropdownen. Afhængigt af, hvad der er valgt af hhv. søgning og paginering, så kan følgende placeholders bruges i URL’en

    • {$fr-search-value} - repræsenterer, det som anmelder har skrevet i dropdownen og bruges til søgning

    • {$fr-search-page} - holder øje med, hvor mange sider som anmelder har bladret sig igennem

De sidste 4 felter bruges til, at fortælle blanketten, hvilke værdier fra webservicens svar der skal bruges til hhv label, værdi og hint

Radio buttons

Radio buttons fungerer som udgangspunkt fuldstændigt identisk med en static dropdown, og den eneste forskel er, hvordan anmelder præsenteres for valgmulighederne.

Radio buttons kan med fordel benyttes fremfor en dropdown i tilfælde med få valgmuligheder, hvor anmelder kan overskue alle valgmuligheder på samme tid.

Ønskes der mindre cirkler kan CSS-klassen bm-small-checkbox-radiobutton anvendes. Det anbefales dog som udgangspunkt at følge standarden fra Designsystemet.

Checkboxes

Tjekbokse fungerer i høj grad på samme måde som static dropdown og radio button, men tillader dog at anmelder kan vælge flere at de opsatte valgmuligheder.

Ligesom for radio buttons, så kan CSS-klassen bm-small-checkbox-radiobutton anvendes til at gøre firkanterne mindre, men igen anbefales det at følge standarden.

Single checkbox

Denne felttype adskiller sig fra de andre selection controls ved kun at have to mulige værdier, nemlig true() og false() og kan eksempelvis bruges til, at få brugeren til at markere en tro- og love erklæring eller andet, hvor man har behov for at bruge aktivt taget stilling, men ikke har andre valgmuligheder.

  • No labels